"Olisin niin onnellinen, jos voittaisin lotossa!" Tutkimusten mukaan et olisi. Esimerkiksi The Journal of Personality and Social Psychology:n tutkimuksen mukaan et olisi myöskään yhtään onnettomampi, vaikka olisit loukkaantunut liikenneonnettomuudessa vain muutamia kuukausia myöhemmin. Tiedän tarkalleen, mistä tässä on kysymys, tiedätkö sinä?

 Inca Trail/Machu Picchu, Peru 2014. Matkoillani ympäri maailmaa olen ymmärtänyt, miten onnekas olen, kun olen syntynyt Suomessa. 

Inca Trail/Machu Picchu, Peru 2014. Matkoillani ympäri maailmaa olen ymmärtänyt, miten onnekas olen, kun olen syntynyt Suomessa. 

"Lapsuuteni ei siis ollut tanssia ruusuilla ja amarylliksillä."

Sanoisin lapsuuteni olleen aika normaalia suomalaista perhe-elämää: urheilua, alkoholisti isä, rakastava äiti, ADHD, lukihäiriö, huumekokeiluja, pikku rötöksiä ja koulukiusaamista. Lapsuuteni ei siis ollut tanssia ruusuilla ja amarylliksillä. En vieläkään koe kasvaneeni aikuiseksi. Kysymys kuuluu: Miksi herään joka aamu onnellisena, vaikka elämäni on ollut välillä jopa haastavaa? Viitaten edelliseen kappaleeseen, onnellisuutesi ei ole riippuvainen ulkoisista asioista, päinvastoin. Lähes kaikki onnellisuuteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat, varsinkin Suomessa, ovat kiinni sinusta itsestäsi. Miten pääsi on "ohjelmoitu", tai miten olet itse sen "uudelleenohjelmoinut", määrittää pitkälti sen, miltä sinusta tuntuu ja miten onnellinen elämääsi olet.

 Jouni Ranta 7 v.

Jouni Ranta 7 v.

 

"Voin sanoa täysin rehellisesti olevani 120% onnellinen elämääni."

Voin sanoa täysin rehellisesti olevani 120% onnellinen elämääni. Noin kymmenen vuotta sitten ymmärsin olevani siellä. Olin maalissa. Olin paikassa, jossa minun ei tarvitse olla enää mitään, koska olen jo. Paikassa, josta sinun ei tarvitse enää päästä mihinkään, koska olet jo siellä. Päinvastoin kuin ihmiset usein ajattelevat, elämäni ei pysähtynyt, vaikka olenkin maalissa. Tykkään edelleen pelata elämän peliä. Tykkään haastaa itseäni ja mennä ”näennäisesti” elämässä eteenpäin. Mehän olemme täällä vain oppimassa ja opettamassa.

“The happiest people don’t have the best of everything, but they make the best of everything they have”  

 Norja, Otaren 2015. Voiko tässä hetkellä jokin olla huonosti?

Norja, Otaren 2015. Voiko tässä hetkellä jokin olla huonosti?

"Miten pääsin sinne, ja miten voin selittää sinulle, mitä se tarkoittaa?"

Mitä sitten tarkoittaa olla maalissa tai 120% onnellinen? Miten pääsin sinne, ja miten voin selittää sinulle, mitä se tarkoittaa? Vähän sama, kun yrittäisi selittää, mikä on sielu, tai miltä rakkaus tuntuu. Materialla, tyttöystävällä, koulututkinnolla, perheellä tai saavutetulla urheilumenestyksellä ei ole juuri mitään tekemistä tämän asian kanssa. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisen mielestä sekä siitä kuka, mitä ja miksi minä olen. Minulle the best day ever everyday on tullut osaksi jokaista päivääni valintojen, ymmärryksen ja oivallusten kautta. Olen valinnut olla äärimmäisen positiivinen, ymmärtänyt käytännön tasolla esimerkiksi aikaan liittyviä asioita ja oivaltanut, miten siunattu olen. Voiko juuri tässä hetkessä mikään olla huonosti, juuri nyt kun luet tätä tekstiä? Olen ymmärtänyt ja sisäistänyt, että olen sataprosenttisen täydellinen ihminen, niin kuin me kaikki olemme. Minusta ei puutu mitään.

"Kaikki haasteet, jotka kohtaan, ovat välttämätön osa elämänpolkuani, ja oma keskeneräisyyteni on osa täydellisyyttäni."

Kaikki haasteet, jotka kohtaan, ovat välttämätön osa elämänpolkuani, ja oma keskeneräisyyteni on osa täydellisyyttäni. Esimerkiksi tapani olla tietyissä asioissa täydellinen sohlo, on opettanut minulle kärsivällisyyttä ja ymmärrystä siitä, että asiat järjestyvät aina. Elämäkin on täydellistä: se opettaa ja haastaa minua juuri oikealla tavalla. Tämä asia on hyväksyttävä ja ymmärrettävä, koska tälle todellisuudelle ei ole mitään vaihtoehtoa. Olen oppinut erottamaan toisistaan oman, vielä hyvin hataran, mieleni oikut ja itseni. Tämä on myös erittäin tärkeää, sillä voin olla onnellinen, turhautunut ja surullinen samaan aikaan. Luetaan näin: Minä olen onnellinen, mutta mieleni on turhautunut ja surullinen. Jos onnellisuuteni ja tasapainoisuuteni olisivat mieleni varassa, asiat olisivat todella huonosti.

 Iran, Teheran 2012.

Iran, Teheran 2012.

 

Mietin: Olenko tehnyt kaikkeni, että ottaisin kaiken irti elämästäni, koska minulla on siihen mahdollisuus?

Kiitollisuuden maljani ei olisi ylitsevuotava, jos en olisi kiertänyt maailmaa. Muistan, mitä Iranin reissun jälkeen ajattelin: elänkö elämääni tarpeeksi hyvin? Elän yhdessä maailman parhaista hyvinvointivaltioista. Täällä ei hirtetä ihmisiä julkisesti, jos he ovat homoja, tai jos he eivät enää uskokaan jumalaan. Mietin: Olenko tehnyt kaikkeni, että ottaisin kaiken irti elämästäni, koska minulla on siihen mahdollisuus? Pitääkö käydä lähellä kuolemaa ennen kuin voi todella elää? Totta kai sataprosenttinen onnellisuus ja elämän energiasta täyttyminen on jokaisen yksilön henkilökohtaisen etsinnän tulos, mutta jos olet asteikolla yhdestä kymmeneen seitsemän onnellinen, mielestäni et ole etsinyt tarpeeksi.

"We are all dying, but only a small select few are truly living."

- Morgan Freeman

Onnellisuutta ei voi opettaa, eikä ojentaa, sitä on jopa vaikea selittää. Voin kuitenkin luvata, että etsivä löytää ja koputtavalle avataan. Katso maailmaa kuin lapsen silmin, kuin ensimmäistä kertaa. Jokainen uloskäynti on aina myös sisäänkäynti jonnekin uuteen, ja kun olet eksynyt tarpeeksi monta kertaa, löydät varmasti perille. Toivottavasti otat tänään ensimmäisen askeleen kohti sitä paikkaa missä jo OLET.

 

Lähde: http://psycnet.apa.org/buy/1980-01001-001

P.s. Vaikka onnellisuus olisi itsestäsi kiinni, tottakai on asioita, jotka voivat tehdä onnellisuudesta helpompaa. Ensi viikolla kirjoitan yhdestä merkittävästi hyvinvointiimme vaikuttavasta asiasta: avioliitosta. Erittäin hyvää viikonloppua kaikille! T: Jouni ;)

 

 

 

 

6 Comments