Kun kerron olevani avoimessa suhteessa yleensä ensimmäiset kysymykset kuuluvat jotakuinkin näin: "Et ilmeisesti ole vielä löytänyt sitä oikeaa". "Et taida rakastaa tyttöystävääsi?" tai "Saako siis sun tyttöystäväkin pettää sua?"

Avoin suhde ei ole väliaikainen ratkaisu. Se ei myöskään tarkoita sitä, että suhteessa ei olisi sääntöjä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että valmista kaavaa suhteelle ei ole. Suhteen säännöt määrittelevät kyseisessä suhteessa olevat ihmiset. Eikö kuullosta äärimmäisen loogiselta? Eikö kaikkien parisuhteiden pitäisi toimia näin?

Monogamia eli yksiavioisuus on määritelty alun perin niin, että ihmisellä olisi yksi kumppani elämänsä aikana. Nykyään yleisemmin käytettävä termi on sarjamonogamia, koska ihmisillä on monia romanttisia suhteita tai avioliittoja yhden sijaan.

 Tiedoksi nyt vaan kaikille. Kyseessä on miehen nänni. Joten kaikki on hyvin voit jatkaa lukemista...

Tiedoksi nyt vaan kaikille. Kyseessä on miehen nänni. Joten kaikki on hyvin voit jatkaa lukemista...

Monogamisuus on ihmisen historiassa suhteellisen uusi ilmiö ja vain 3% muista nisäkkäistä on monogamisia (Huttunen 1999). Valitettavaa on, että näistä asioista ei puhuta, mikä on osaltaan myös ymmärrettävää. Uskottomuus on kuitenkin yleistä ja yleisin syy avioerolle (Dean 2005). Onko epäluottamus asia, jolla haluamme korjata muutenkin haastavaa ja herkkää symbioosia?

Monogamy may not be "natural" for human beings, but an awful lot of us still think it's the best choice.

E E smith

Ainakin haluaisin sanoa, että erilaisia parisuhteita olisi hyvä olla yhtä paljon kuin erilaisia pareja. Näkemykseni mukaan näin ei kuitenkaan ole. Avoin suhde on normaalijakauman toisessa ääripäässä. Samaan aikaan noin 30% pettää puolisoaan.

Suljetut suhteet olivat aina olleet minulle tietyllä tavalla hankalia. Määrittelisin itseni hyvin sosiaaliseksi ihmiseksi ja tottakai vastakkaisen sukupuolen edustajan valloittaminen on aina kuulunut harrastuksiini. Samaan aikaan olen myös hyvin rehellinen, joten pettäminen ja kumppanilleni valehteleminen ovat aina olleet minulla mustalla listalla. Olen myös hyvin elämyshakuinen yksilö. Jos oletetaan, että hyvän seksin aineksiin kuuluu oikeassa suhteessa jännitystä ja turvallisuutta, en voi ajatella että haluisin pelata kaksinpeliä saman henkilön kanssa vuosikymmeniä.

Minulla oli nuorempana suljettuja suhteita, jotka yleensä päättyivät siihen, että ”aidan takana” oli vihreämpää ruohoa. Päädyin helposti siihen ratkaisuun, että päätin mieluummin parisuhteen, kuin olisin pettänyt kumppaniani.

Avointa ja suljettua suhdetta voisi tietyllä tavalla kommunikaation osalta verrata autolla ajamiseen. Jos suljettu suhde vastaa moottoritiellä 80km/h nopeutta, vapaassa suhteessa vauhtia on 300km/h samalla tiellä. Varsinkin avoimen suhteen alussa tai avaamisvaiheessa asiaa tulisi lähestyä kuin atomipommia, ja omista tunteista rehellisesti puhuminen on erittäin tärkeää. Ohjausliikkeiden pitää olla hienovaraisia ja tulee varmistaa kartanlukijalta, että ollaanko varmasti menossa oikeaan ilmansuuntaan, jo hyvissä ajoin ennen käännöstä.

Ihmiset kysyvät usein: Miten voi olla parisuhteessa ja harrastaa seksiä muiden kanssa? Käytännössä jos romanttinen rakkaus ja seksi kulkisivat tiukasti käsi kädessä avoimia suhteita ei olisi. Niin kuin edellä kävi ilmi, parisuhteen ulkopuoliset seksuaaliset suhteet ovat yleisiä. Näkisin, että enemmänkin on kysymys siitä, halutaanko asiat kohdata ja keskustella niistä avoimesti vai painetaanko ne villaisella.

untitled-4.jpg

Toinen yleinen kysymys on: Etkö ole mustasukkainen? Asiaa olisi mielestäni helpompi lähestyä samankaltaisen tunteen, pelon kautta. Käsittelen erilaisia pelkoja usein asiakkaitteni kanssa. Asiat, joita pelkäämme ovat usein varsin tuntemattomia, mikä saattaa olla osasyy pelkoon. Joskus ei ole edes selvää miksi pelkäämme tiettyjä asioita. Mielestäni olisi ollut tyhmää jättää menemättä peruskouluun, koska ensimmäinen koulupäivä jännitti kovasti. Varmasti olisi jäänyt moni muukin hieno seikkailu kokematta jos olisin kuunnellut sydämeni äänen sijasta pelkoa. Mustasukkaisuuteen voi vaikuttaa puhumalla asioista avoimesti, jonka jälkeen ne saattavat näyttäytyä erilaisina. Kaikkein tärkeintä on 100% luottamus ja rakkaus, jonka päälle voit rakentaa suhteen, jossa myös pienet mustasukkaisuuden tunteet ovat sallittuja.

Kumpaankin edellä mainittuun kysymykseen liittyy myös vahvasti menettämisen pelko ja erityisyyden kokemus. Minulla ei ole sitä pelkoa. Koska tiedän, että siteemme on vahva. Tilanne ei muutu, vaikka emme nukkuisikaan aina samassa osoitteessa. Kumppanini on uniikki ja ainutlaatuinen ja kukaan ei voi korvata häntä. Koska tiedän tämän, tiedän, että sama ajatusmalli toimii myös toisinpäin.

Nautin suunnattomasti hurjastella maailman valtateillä ja elää unelmaani myös parisuhderintamalla. Kommunikaatio avoimessa suhteessa on erittäin tärkeää ja opettaa ajan myötä hyväksi keskustelijaksi. Toinen hyvä puoli avoimessa suhteessa on, että suhteelle asettuu vähemmän paineita. Suhteen osapuolet voivat toteuttaa itseään seksuaalisesti myös suhteen ulkopuolella. On helpompi hengittää, kun kaikki munat eivät ole samassa korissa.

Lukiessasi tätä artikkelia haluaisin, että mietit, oletko ollut täysin rehellinen kumppanillesi siitä, mitä parisuhteeltasi odotat? Onko odotuksesi tai näkemyksesi muuttuneet siitä minkälaista yhteiselonne pitäisi olla, mutta et ole puhunut kumppanisi kanssa asiasta?

Itse olen hyvin laskelmoiva monien asioiden suhteen elämässäni ja yritän parhaani mukaan tehdä arvojeni mukaisia tekoja. Oletan, että voisin olla suljetussa suhteessa maksimissaan 1-2 vuotta. Itseni tuntien sen jälkeen todennäköisesti lopettaisin suhteen tai päätyisin 30% joukkoon, etsimällä muita virikkeitä. Sen takia olen valinnut elää vapaassa suhteessa. Ei voida ajatella, että joku parisuhdemalli toimisi paremmin kuin joku toinen. Samaan aikaan lähes kaikki asiat voidaan saada toimimaan, mutta onko se järkevää jos se tapahtuu itsepetoksen hinnalla?

Mielestäni olisi paras, että olisit itsesi näköisessä parisuhteessa. Se tapahtuu niin, että olette yhteistuumin määritelleet ja miettineet, mikä sopii juuri teille. Vaihtoehtoisesti voit pelata myös venäläistä rulettia ja katsoa toimiiko valmispaketti liimana elämäsi tärkeimmän ihmisen kanssa. Näkemykseni mukaan niin urheilussa, työelämässä, uskonnossa kuin parisuhteessakin toimivat samankaltaiset periaatteet. Hyviä valmispaketteja tai oikopolkuja ei ole. Voit löytää oman polkusi vain itsetutkistelun, rehellisyyden, erehtymisen ja onnistumisen kautta. Tämä polku ei ole helpoin, mutta takaan, että sieltä löytyy paras palkinto!

SANASTOA:

Suljettu suhde: Parisuhde, jossa ei ole suhteen ulkopuolisia seksuaalisia suhteita tai muita romanttisia suhteita.

Avoin suhde: Samanlainen kuin edellä mainittu, mutta kumppaneilla voi olla myös suhteen ulkopuolisia seksuaalisia suhteita. Suhde voi olla suljetun suhteen tapaan alussa kevyempi, jonka jälkeen suhde voi edetä vakavampaan suuntaan perheen perustamiseen asti samalla tavalla kuin suljetussa suhteessa.

Monogamia: Eli yksiavioisuus viittaa avioliiton muotoon, jossa henkilöllä on vain yksi aviopuoliso elämänsä aikana. Nykypäivänä hyvin harvinaista.

Sarjamonogamia: Sama kuin edellä mainittu, mutta avioliittoja tai parisuhteita voi olla elämän aikana useita peräkkäisiä. Käytännössä kaikki avioliitot tai parisuhteet, joissa ei olla ensimmäistä kertaa, määritellään sarjamonogamisiksi suhteiksi.

Polygamia: Polygamia eli moniavioisuus tarkoittaa yleensä sitä, että henkilö on monen ihmisen kanssa naimisissa tai yhtä aikaa.

Polyamoria: Polyamoriassa rakkaussuhteita on useita samaan aikaan. Henkilö seurustelee useamman ihmisen kanssa tai pieni ryhmä muodostaa polyamorisen suhteen, jossa kaikki rakastavat toisiaan.

Parinvaihto: Swingerit etsivät toisen kiinnostavan pariskunnan ja vaihtavat sitten väliaikaisesti paria esimerkiksi yhden illan ajaksi harrastaakseen seksiä. 

Pettäminen: Eli uskottomuus tarkoittaa toimintaa, joka poikkeaa yhteisesti parisuhteessa sovituista säännöistä, parisuhteen luonteesta riippumatta. Suljetussa suhteessa pettämiseksi katsotaan sen ulkopuoliset seksuaaliset suhteet. Pettämistä voi kuitenkin tapahtua kaikissa edellä mainituissa suhteissa.

Lähteet:

http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/seksologinen_tutkimus/suomalaisten-seksuaalisuus-finse/finsex-uskollisuus/

http://www.duodecimlehti.fi/lehti/1999/23/duo91177

http://scholarsarchive.byu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1463&context=etd

Comment