Tietyille ihmiselle suljettu suhde on kuin kieltolaki. Viinaa ei saisi olla, eikä sitä saisi juoda. Todellisuudessa sitä kuitenkin on, ja sitä juodaan, ja paljon. Kun viinan himo iskee, totuttua tapaa on vaikea sammuttaa. Alkoholittomalla oluella ei pötkitä pitkälle. Varsinkin kun viinasta on tehty kielletty hedelmä. Se on kuin laittaisi bensaa liekkeihin ja yrittäisi sammuttaa sitä nitroglyseriinillä. Taidan kuulua tähän ihmisryhmään, entä sinä?

 Ihmisen yksiavioisuus ei aina onnistu. Onko ihminen monogaminen toisin kuin useimmat nisäkkäät?

Ihmisen yksiavioisuus ei aina onnistu. Onko ihminen monogaminen toisin kuin useimmat nisäkkäät?

Miehet pettävät tilaisuuden tullen ja naiset tyytymättömyyttään. Näin käy ilmi FINSEX:n uskottomuuteen liittyvässä tutkimuksessa. Vaikka Suomessa ollaan tällä hetkellä uskollisimpia pitkään aikaan, luvut ovat korkeita. 39% miehistä ja 30% naisista on pettänyt kumppaniaan.

Moni varmasti puntaroi päässään asiaa, mitä mietin usein ennen avointa suhdettani. Mikä minussa on vikana, kun en ole parisuhteessa? Yhtenä päivänä lamppu syttyi. Ymmärsin, että monogamia ei sovi minulle. Samaan aikaan tajusin, että on muitakin tapoja elää parisuhde-elämäänsä. Olin yrittänyt sovittaa itseäni muottiin, joka ei ollut minulle luotu.

Miehistä, jotka ovat pettäneet aikaisemmassa suhteessaan, 41% pettää myös uudessa suhteessaan. Naisilla vastaava luku on melkein puolet pienempi 26%. En ole koskaan pettänyt, mutta useampi parisuhteistani on kaatunut, koska aidan takana on ollut vihreämpää ruohoa. Näyttää siltä, että osalla pettävistä miehistä tilanne ei helposti ”korjaannu”, vaan kyseessä on tapa olla parisuhteessa.

sydanlukko.jpg

Olisiko minulle suljetun suhteen harjoittaminen yhtä petollista, kuin alkoholistin ajatus korjata krapulaa muutamalla kaljalla? Olen vakuuttunut, että kummassakin tapauksessa tulos olisi yhtä huono. Mietin usein, eivätkö ihmiset oikeasti tunne itseään, vai miksi niin moni ajautuu tilanteeseen, missä he pettävät kumppaniaan.

Tutkimuksessa todetaan: “Miehillä muiden suhteiden taustalla olivat olleet naisia useammin määrälliset asiat ja naisilla taas laadulliset asiat”(FINSEX). Pystyn allekirjoittamaan tämän täysin. Sama ilmiö näkyy myös omassa parisuhteessani. Olen meistä se seksuaalisesti aktiivisempi osapuoli ja kumppanini enemmänkin harkitsevampi fiilistelijä. Jos oletetaan, ettei ihminen ole monogaminen, tämä käyttäytyminen olisi täysin loogista. Koiras on se aktiivisempi osapuoli ja naaras valitsee tarkasti leveäselkäisimmän ja möreä-äänisimmän uroksen jatkamaan sukuaan.

Pitäisikö kaikkien sitten hypätä avoimeen suhteeseen? Ei missään tapauksessa. Kaikki erilaiset suhdemuodot ovat yhtä hyviä ja huonoja. Ainoa, mitä markkinoin, on vastuun ottamista, sitoutumista sovittuun ja omien arvojen mukaista elämää.

Onko pettäminen parisuhteelle sitten niin vaarallista, kaikkihan sitä tekee? ”Tutkimuksen vastausten perusteella hyvässä parisuhteessa kaikkein tärkeimpiä asioita olivat vahva luottamus puolisoon ja molemminpuolinen arvostus ja kunnioitus” (Parisuhdebarometri, 2016). Ei ole ihme, että toisen yhdysvaltalaisen seurantatutkimuksen mukaan uskottomuus oli tärkein yksittäinen avioeron selittäjä (Dean ym, 2005).

Toisin sanoen, jos haluat vetää parisuhteesi luottamus-, kunnioitus- ja arvostusaspektit vessanpöntöstä alas, pettäminen on oiva tapa. Sen jälkeen voit pelata venäläistä rulettia ja odottaa, milloin parisuhteesi lineaarinen alamäki alkaa.   

Vaikka et jäisikään pettämisestä kiinni, joudut itse elämään asian kanssa. Voit kusettaa poliisia, verottajaa ja tyttöystävääsi. Itsesi huijaaminen ei kuitenkaan tule onnistumaan ja itsesi kanssa joudut elämään loppuelämäsi.

Toisaalta, kukas minä olen pettämisestä puhumaan? En puhu asiasta kokemuksen syvällä rintaäänellä. En tiedä miltä pettäminen tuntuu, tai minkälaista sen kanssa on elää. Olen ollut tarpeeksi monessa kieltolakiparisuhteessa ja tiedän, että se ei ole minun tieni. Tiedän myös miltä tuntuu, kun kaikki on avointa, eikä ole salaisuuksia. Ei tarvitse miettiä mitä sanoo, koska kaiken voi sanoa rehellisesti. Välissänne on vain puhdasta ilmaa. Se tuntuu siltä, että tämän vankan pohjan päälle olisi ihana rakentaa jotain kaunista, kestävää ja pitkäaikaista.

 

Lähteet:

http://scholarsarchive.byu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1463&context=etd

http://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/7397da2e5422e1cf4907cdc542929b0d/1504591530/application/pdf/2979010/Perhebarometri2013_web_1.pdf

http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/seksologinen_tutkimus/suomalaisten-seksuaalisuus-finse/finsex-uskollisuus/

Comment